Thursday, February 9, 2012

My Donut Recipe..

As-salam all..dah berapa hari xmenjenguk ke blog ni..I'm so busy with these couple of days..hehe..today, sy nk share a lil bit about my donut recipi..okay, cara2nya adalah:

For 1kg tepung:
  1. 1kg tepung gandum
  2. 1peket instant yeast
  3. 2sudu margerin
  4. 1/2 cawan fresh milk/susu cair 
  5. 2sudu gula (utk dough)
  6. gula halus (untuk digaul dengan donut selepas goreng)
  7. garam secukup rasa
  8. air 1cawan
Cara membuatnya:
  • gaulkan tepung & margerin sehingga betul2 sekata..maksudnya..margerin dah xnampak berketul2.
  • campurkan instant yeast, fresh milk/susu cair, gula, garam dan air 
  • gaulkan semuanya dan harus diingat air mesti ditambah sedikit demi sedikit supaya nanti xterlebih lembik pula dough kita tu..
  • selepas itu, biarkan about 1hour..then bulat2kan seperti dlm gambar..
  • finally, buat lubang ditengah menggunakan tutup botol air supaya bulat semua donut kita nnti nampak almost sama.ermm.dah siap..tggu jap lagi then..ready utk digoreng dan gaulkan dgn gula halus..tadaaa...dah siap pun donut..nyum2..
Resepi ini ehsan from my beloved mummy..Pn Halimah Zainal Abidin..thanks mak..waddah suka sgt donut ni..hehe..k try la resepi ni..mudah je..insyaAllah..



Ops..sbg tambahan, kalau rasa2 nak mkn burger malaysia..pun boleh guna cara di atas juga..cuma jgn buat lubang di tengah..goreng bulat2 tu then bila dah masak hiris separuh kt tengah n isi la sambal tumis ikan bilis n timun..hheeheh..mudah je kan..

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment